Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Печени картофи»Печени пресни картофи по селски на фурна

Печени пресни картофи по селски на фурна

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Печени пресни картофи по селски на фурна
Снимка: Зори
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Най-вкусните картофки са тези, които вадиш от градината и мяташ в тавата"

Необходими Продукти

  • пресни картофи - 1 кг дребни
  • свинка мас - 4 с.л.
  • чубрица - 1 с.л. ронена
  • черен пипер
  • кимион - на вкус
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сол
  • копър - 1 връзка
  • пресен чесън - 2 - 3 скилидки или на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Дребните пресни картофки се измиват много хубаво с гъба или четка и се подсушават. Не е необходимо да се белят, тъй като кожичката им е много тънка и много вкусна. Желателно е да са с еднакъв размер, а ако има по-едрички между тях, ги нарежете на половинки или четвъртинки.

Свинската мас се загрява съвсем леко, колкото да се втечни.

Картофките се прехвърлят в купа и се поливат със загрятата мас. Разбъркват се хубаво, за да се омаслят.

След това се поръсват със стритата ронена чубрица, червен пипер, прясно смлени черен пипер и кимион и сол на вкус. Още веднъж хубаво картофките се разбъркват, за да се разпределят равномерно подправките и се прехвърлят в тавичка върху хартия за печене.

Останалата в купата мазнина и подправки се разпределят отгоре.

Тавата се слага в предварително загрята на 180 - 200 градуса фурна за около 30 минути или до готовност на картофките.

Веднага след като се извадят от фурната, печените картофи се поръсват със ситно накълцаните пресен копър и чесън.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: