Начин на приготвяне
Нарязваме сирене на кубчета с размери 2 см. на 2 см. Използваме твърдо сирене. Измиваме си 2 бурканчета от 300 г и 1 бурканче от 260 г. Накъсваме си пресен босилек листенце по листенце. Игличките от пресен розмарин също ги делим то 1 цяло клонче.
За трите бурканчета са нужни около шепа пресен розмарин и шепа пресни листа от босилек. В 1 бурканче слагаме на дъното 3 кубчета сирене. Следва листенца босилек и иглички розмарин. Измиваме лимона. ¼ от кората му режем на много тънки клечици. Слагаме от лимоновата кора.
Следва пак кубчета сирене и редуваме така до запълване на бурканчето. Слагаме където можем, не притискаме, за да не се смачка сиренето. Най–накрая слагаме щипка черен пипер. Така правим и с другите две бурканчета. ½ ч.л червен пипер разпределяме в бурканчетата равномерно. Накрая поливаме почти до горе със зехтин.
Измиваме капачки и затваряме много добре. Поклащаме бурканчетата. Слагаме маринованото сирене в хладилника за 5 дни. После консумираме. На мен лично ми харесва с препечен черен хляб и пресен домат. Това е!
Коментари
В зехтин поставям сухи розмарин , босилек чер пипер, настъргана кора от лимон. настъргана скилидка чесън и го оставям така за 24 часа.
Нареждам кубчетата отцедено сирене в буркан и заливам с овкусения зехтин.
След ден два е готово за консумация.