Сметанова Торта Мока

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Сметанова Торта Мока
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10
"Предизвикваме ви да приготвите тази торта, а после заедно ще я хапнем и ще дадем по един лайк за майстора, която така хубаво е написал рецептата"

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 3 бр.
  • олио - 175 мл
  • кафява захар - 200 г
  • ванилия - 2 пак. (4 г)
  • брашно - 175 г
  • бакпулвер - 1 бр.
  • кафе - 4 с.л. прясно приготвено
  • бадеми - 100 г натрошени или орехи
  • За сиропа
  • захар - 100 г
  • вода - 100 мл
  • ликьор - 50 мл от кафе (Тия Мария, Шериданс) или уиски с няколко лъжички кафе
  • За Крема между блатовете
  • жълтъци - 2 бр.
  • прясно мляко - 500 мл
  • брашно - 45 г царевично, фино или обикновено
  • масло - 30 г
  • лимонова кора
  • ванилия
  • За кувертюра
  • масло - 200 г меко
  • пудра захар - 200 г
  • кафе - 4 с.л.
  • мед - 1 ч.л.
  • За украса
  • сметана - 400 мл, разбита на сняг
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо приготвяме блата, разбивайки яйцата със захарта. Добавяме олиото и кафето и отново бъркаме добре. След това с дървена шпатула слагаме малко по малко брашното, пресято с бакпулвера и ванилията.

Когато получим хубава еднородна смес, прибавяме и ядките, като разбъркваме лекичко. Печем на 180 градуса за 30 мин.

Ако ползвате по-малка форма, блатът ще стане висок и после ще се наложи да го разрежете два пъти и да получите 3 блата. При мен се получиха два, тъй като тавичката ми беше по-широка.

Докато готовият блат изстива, приготвяме сиропчето, като слагаме всички продукти за него на котлона и след като заври, отстраняваме. Сиропираме първия блат.

Приготвяме крема, като кипваме млякото (400 мл от него) със захарта и кората от лимон. Намаляваме мощността на котлона. Отделно разбиваме двата жълтъка с останалите 100 мл и прибавяме към тази смес брашното, разбивайки добре до хомогенизиране.

След това изсипваме при млякото на тънка струйка и при непрестанно бъркане. Веднага ще се сгъсти кремчето, но може да го подържите още няколко минутки на котлона без да преставате да бъркате. Накрая добавяте 30 г масълце и ванилията и когато маслото се интегрира, кремът е готов.

Изсипвате върху сиропирания блат. Ако са ви се получили 2 блата, сипете всичкия крем, ако са три - разпределете го между тях. Сиропирайте останалите блатове с останалия сироп, който, ако е поизстинал, можете да сгреете. Ако не ви е достатъчно, приготвите още мъничко от него.

След като тортата ви е сглобена вече, остава да се намаже целичката със масления крем, за който просто разбиваме маслото, захарта, кафето и меда на пухкаво кремче.

Ако горният ви блат е прекалено сиропиран, ще ви е малко трудно, затова го оставете малко по-сух, така по-лесно ще намажете масления крем.

Накрая остава да украсите със сметаната и да използвате въображението си.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Sandra Palikarov
Sandra Palikarov
Станаха много вкусни, благодаря за рецептата!
30.09.2021 15:14