Начин на приготвяне
Първо приготвяме блата, разбивайки яйцата със захарта. Добавяме олиото и кафето и отново бъркаме добре. След това с дървена шпатула слагаме малко по малко брашното, пресято с бакпулвера и ванилията.
Когато получим хубава еднородна смес, прибавяме и ядките, като разбъркваме лекичко. Печем на 180 градуса за 30 мин.
Ако ползвате по-малка форма, блатът ще стане висок и после ще се наложи да го разрежете два пъти и да получите 3 блата. При мен се получиха два, тъй като тавичката ми беше по-широка.
Докато готовият блат изстива, приготвяме сиропчето, като слагаме всички продукти за него на котлона и след като заври, отстраняваме. Сиропираме първия блат.
Приготвяме крема, като кипваме млякото (400 мл от него) със захарта и кората от лимон. Намаляваме мощността на котлона. Отделно разбиваме двата жълтъка с останалите 100 мл и прибавяме към тази смес брашното, разбивайки добре до хомогенизиране.
След това изсипваме при млякото на тънка струйка и при непрестанно бъркане. Веднага ще се сгъсти кремчето, но може да го подържите още няколко минутки на котлона без да преставате да бъркате. Накрая добавяте 30 г масълце и ванилията и когато маслото се интегрира, кремът е готов.
Изсипвате върху сиропирания блат. Ако са ви се получили 2 блата, сипете всичкия крем, ако са три - разпределете го между тях. Сиропирайте останалите блатове с останалия сироп, който, ако е поизстинал, можете да сгреете. Ако не ви е достатъчно, приготвите още мъничко от него.
След като тортата ви е сглобена вече, остава да се намаже целичката със масления крем, за който просто разбиваме маслото, захарта, кафето и меда на пухкаво кремче.
Ако горният ви блат е прекалено сиропиран, ще ви е малко трудно, затова го оставете малко по-сух, така по-лесно ще намажете масления крем.
Накрая остава да украсите със сметаната и да използвате въображението си.
Да ви е сладко!
Коментари