Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Огретен»Огретен от белгийска цикория (андив)

Огретен от белгийска цикория (андив)

Petya KeranovaPetya Keranova
Новак
1812470
Огретен от белгийска цикория (андив)
Снимка: Petya Keranova
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Точно така - с цикория и обещаваме, че ще е с вълшебен сметанов вкус"

Необходими Продукти

  • цикория - 8 бр. по - дребни или 4 бр. едри, разполовени
  • лимонов сок - от 1 лимон
  • шунка - 8 бр.
  • сметана - 500 мл течна
  • сол - на вкус
  • черен пипер - прясно смлян
  • индийско орехче - 1 щ.
  • кашкавал - 300 г настърган, може и повече (аз използвам настърган Грюер)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Няма да влизам в подробности за цикорията, защото видях , че в сайта има добра статия.

Само ще добавя, че е известна още като андив в западния свят, а в родините ѝ - Белгия и Северна Франция я наричат шикон.

Бланширайте главите цикория във вряща подсолена вода, в която сте добавили и лимонов сок. Извадете ги, отцедете ги, увийте всеки със слайс шунка и ги наредете един до друг в съд за огретен.

Овкусете сметаната с подправките и залейте цикорията с нея. Все пак не мога да се сдържа да не добавя, че във някои части на Франция за целта се използва сос бешамел.

Поръсете обилно с настъргания кашкавал и сложете във фурната на 200 градуса, докато се запече добре. Някъде го поднасят с варен ориз, но аз го обичам със салата (на снимката е от моркови, които добавят и цвят освен вкус) и селски хляб с дебела кора, с който да си топите соса.

Бележка: Ако смятате, че огретенът е много тежък, използвайте 250 мл сметана+250 мл прясно мляко или само прясно мляко, но ви предупреждавам, че си заслужава да се опита само със сметана въпреки калориите.

Огретенът от белгийска цикория (андив) е страхотен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: