Начин на приготвяне
Няма да влизам в подробности за цикорията, защото видях , че в сайта има добра статия.
Само ще добавя, че е известна още като андив в западния свят, а в родините ѝ - Белгия и Северна Франция я наричат шикон.
Бланширайте главите цикория във вряща подсолена вода, в която сте добавили и лимонов сок. Извадете ги, отцедете ги, увийте всеки със слайс шунка и ги наредете един до друг в съд за огретен.
Овкусете сметаната с подправките и залейте цикорията с нея. Все пак не мога да се сдържа да не добавя, че във някои части на Франция за целта се използва сос бешамел.
Поръсете обилно с настъргания кашкавал и сложете във фурната на 200 градуса, докато се запече добре. Някъде го поднасят с варен ориз, но аз го обичам със салата (на снимката е от моркови, които добавят и цвят освен вкус) и селски хляб с дебела кора, с който да си топите соса.
Бележка: Ако смятате, че огретенът е много тежък, използвайте 250 мл сметана+250 мл прясно мляко или само прясно мляко, но ви предупреждавам, че си заслужава да се опита само със сметана въпреки калориите.
Огретенът от белгийска цикория (андив) е страхотен.