Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Портокалов кекс с бяла шоколадова глазура

Портокалов кекс с бяла шоколадова глазура

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k23
Портокалов кекс с бяла шоколадова глазура
Снимка: Мария Симова
2 / 5
18/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Нищо не казва Добро утро на хората, които обичате, така, както парче от този ароматен кекс, опитайте и ще видите колко сме прави"

Необходими Продукти

  • За кекса
  • портокали - 3 бр.
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 300 г
  • краве масло - 125 г меко
  • ванилова захар - 1 бр.
  • брашно - 250 г
  • бакпулвер - 1 бр.
  • за глазурата
  • бял шоколад - 100 г
  • олио - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте, подсушете и нарежете портокалите в блендер и ги смелете на каша, оставете ги настрани.

Отделно смесете пресятото брашно с бакпулвера и ги разбъркайте. С много малка част от маслото намажете формата за кекс и поръсете леко с брашно.

В купата, в която ще бъркате кекса, прибавете на парчета мекото масло, 1 яйце и 1/3 от захарта, разбивате за 3 минути с миксер. Добавете второто яйце и половината от останалата захар и отново разбивате за 3 минути. Добавете третото яйце с останалата захар и разбивате за 3 минути.

Към сместа прибавете на части брашното при непрекъснато бъркане с шпатула.

Накрая прибавяте и портокаловата каша, разбъркайте с шпатулата до еднородна смес.

Сипете сместа в подмазаната форма и поставете в предварително нагрята фурна на 180 градуса, печете до златисто.

Изпечете кекса и 10 минути след това извадете от формата, оставете да се охлади.

Пригответе си глазурата, като на водна баня или в микровълнова разтопите шоколада в олиото до гладка течна смес. След като се охлади, полейте кекса и декорирате с натрошени сурови ядки по желание.

Портокаловият кекс с бяла шоколадова глазура е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: