Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени чушки»Пълнени сухи чушки с бял боб

Пълнени сухи чушки с бял боб

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Пълнени сухи чушки с бял боб
Снимка: Даниела Русева
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
170 мин.
Порции
4
"Един от шедьоврите на класическата Българска селска кухня, който трябва да присъства на трапезата ни не само на Бъдни вечер, а и при всяка възможност"

Необходими Продукти

  • боб - 300 г
  • чушки - 10 бр. сухи червени
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр. малък
  • чушки - 1 бр. малка, прясна
  • домати - 1 бр. малък
  • сол
  • джоджен
  • девесил
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Залейте боба в тенджера с гореща вода, кипнете на огъня, изхвърлете водата и залейте отново с топла вода. Сварете боба добре, като по време на варенето, овкусете със сол и поръсете с девесил и джоджен. С решетъчна лъжица извадете боба от тенджерата в купа.

Загрейте олио в тиган и запържете накълцания на кубчета лук заедно с нарязания на кубчета морков и прясната чушка, а след малко и домата. Разбъркайте заедно с отцедения боб.

Сложете на огъня съд с вода да заври и изключете. Пуснете сухите чушки да се изкиснат за 3 минути и извадете в една паница.

Поомекналите чушки се пълнят с бобена плънка. Боднете всяка чушка на едно място леко с острието на ножа. Подредете ги в малка тавичка така, че прорезът да лежи на дъното и ги залейте с 1-2 черпака от бобената чорба.

Загрейте фурната и сложете пълнените чушки с боб да се пекат на 180 градуса около 20-30 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Видео към рецептата

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: