Лек сладкиш с два вида крем

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
319
83
78
1
25/02/2017
"Истинско майсторско изпълнение - нежен сладкиш, който се топи в устата с цели два вида крем "
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 519
  • Преглеждания за месеца17
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чашата е с вместимост 220 мл. За сладкиша са нужни общо 6 яйца. Предварително на четири от тях отделете белтъците в отделен съд. Всеки един от четирите жълтъци сложете в отделна чашка!

Най-напред направете блата:

Разбийте четирите белтъци с миксер на сняг. Прибавете захарта и разбивайте още малко, докато се сгъстят до твърди връхчета. Един по един добавете два жълтъка и ванилията.

След това намалете миксера на най-ниска степен, прибавете последователно киселото мляко, в което е угасен бакпулверът, след това олиото, ванилията и накрая брашното. Сипете сместа в тавичка с незалепващо покритие, широка около 28 см. Отгоре поръсете с орехи.

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути или при проба с клечка за зъби, тя трябва да излезе суха. Оставете блата да се охлади. През това време направете кремовете един след друг.

Първи крем с кайсии:

Отцедените кайсии пюрирайте с пасатор и ги сипете в касерола със захарта. В друг съд разбийте едно цяло яйце, заедно с един жълтък от отделените. Нишестето размийте с 50 мл сок от компота и прибавете към яйцето като разбърквате.

Сложете кайсиите на огъня, а щом загреят, оттеглете от огъня и към тях добавете яйчената смес с нишестето. Отново върнете на огъня и бъркайте, докато се сгъсти. Към края прибавете краве масло, ванилията и отново разбъркайте, докато се разтопи маслото.

НА ТОЗИ ЕТАП: Направете дупки по изпечения блат с дръжката на дървена лъжица. Веднага залейте блата с кайсиевия крем, докато е все още горещ.

Втори крем - млечен:

Сложете в касерола на огъня 300 мл прясно мляко да загрее, заедно със захарта. Разбъркайте, докато тя се разтопи. Разбийте в купичка едно цяло яйце и един жълтък, от отделените. В друга купичка размийте нишестето със 100 мл прясно мляко, а после смесете с яйцето.

Добавете сместа към горещото мляко и варете при непрекъснато бъркане до сгъстяване на крема. Ароматизирайте с ванилия и накрая добавете маслото. Оттеглете крема от огъня и отново бъркайте до разтопяване на маслото. Излейте млечния крем върху кайсиевия крем на сладкиша.

Шоколадова заливка:

Начупете шоколада на отделни блокчета в малък съд. Поставете го върху друг съд с вода на огъня и разтопете на водна баня. Към шоколадовите блокчета прибавете маслото и млякото.

Разбъркайте и когато получите гладък шоколадов крем, залейте върху млечния крем. По периферията сладкиша можете да поръсите с едро смлени орехи.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар