Начин на приготвяне
Замесете меко и еластично тесто от продуктите за него. Разделете го на 2 равни части и оформете на топки, поръсете ги с брашно и завийте със стреч фолио. Така завити, оставете да починат не по-малко от 20 минути. Върху поръсен с брашно плот поставете едното топче и с помощта на точилка разстелете на тънък кръгъл лист.
В средата на листа поставете чиния и очертайте кръга, в който ще разстиламе листата на баницата. Външния кръг разрежете на 12 трапецовидни листа. Премахнете чинията и намажете с 1 ч.л. от мекото масло кръга, очертан с чинията. Вземете един от разрязаните листа и положете чрез дърпане върху кръга, отново намажете с меко масло и т.н. докато разстелите всички крайни листи.
Поставете полученото слоесто тесто в чиния, завийте със стреч фолио и поставете в хладилник за около 30 минути. По същия начин процедирате и с другото завито топче. След определеното време, вземете първата чиния и обърнете внимателно в намазана с меко масло тава 30 см.
С ръце разстилате като дърпате слоестото тесто за да увеличите размера му, колкото диаметъра на тавата. Поръсете с натрошено сирене. Така процедирате и с другото слоесто тесто и положете върху сиренето. Леко подгъвате горния слой, под долния за да запечатате ръба на баницата.
Разрежете баницата на квадрати, намажете с масло и поставете в предварително нагрята фурна на 200 градуса и печете до златист цвят за около 35 – 40 минути. След като извадите изпечената баница с помощта на четка намокрете баницата с вода, завийте за около 10 минути и сервирайте.
За по-голяма яснота разгледайте снимките!