Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса;
Плоска тава покрита с хартия за печене и намазана с 1 с.л. олио;
Маята се разтваря в топлото мляко заедно със захарта и малко брашно. Оставя се много добре да шупне.
Пресява се брашното с бакпулвера и солта, прави се кладенче и в него се изсипват всички продукти за тестото, а накрая шупналата мая. Замесва се тесто до момента, в който не лепи по ръцете. Оформя се на топка и се поставя в леко намаслена купа с масло, за да втаса, за около 40 мин.
ПЪЛНЕЖ:
За пълнежа е необходимо филето да е нарязано на дребни кубчета. Сиренето се смачква или настъргва, добавя се крема сиренето и мекото масло. Разбива се до хомогенна маса.
Втасалото тесто се разточва върху подложка или върху плот леко намаслен с масло, за да не лепи. Разточва се на правоъгълник 60/40 см. Сместа за пълнежа се разпределя отгоре равномерно. С нож за пица се разрязва на 8 еднакви ленти - около 7 см всяка. Взима се една лента от тестото и се навива на руло. Поставя се в средата на тавата за печене върху леко намаслената хартия. След това се взима внимателно втора лента и се увива около рулото, така че краищата да съвпадат и леко се прищипват, за да не се разпадне питката по време на печенето.
Следват и другите ленти по същия начин.
Жълтъкът се смесва с олиото и прясното мляко и посредством четка се нанася върху питката. Отгоре се посипва щедро със сусам.
Пече се на 180 градуса до хубаво зачервяване. Ако по време на печенето отгоре започва да прегаря, се поставя лист алуминиево фолио.
Готовата изпечена слоеста питка се изважда и се оставя върху решетка, за да се охлади. Може да се разреже на тортени парчета, а може и да се отчупват парчета с желаната големина.
Източник: ilrai.bligspot.com