Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Слоеста навита питка със солен пълнеж

Слоеста навита питка със солен пълнеж

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Слоеста навита питка със солен пълнеж
Снимка: marcheva14
1 / 2
25/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
100 мин.
Порции
1
"Всяка хапка носи наслада, а ароматът просто не можем да опишем с думи"

Необходими Продукти

  • тесто
  • прясно мляко - 200 мл, топло
  • кисело мляко - 200 г
  • топла вода - 100 мл
  • олио - 100 мл
  • яйца - 1 белтъци
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • мая - 40 г, свежа (11 г суха мая)
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • брашно - около 900 г, бяло
  • пълнеж
  • масло - 200 г, стайна температура
  • крема сирене - 125 г
  • краве сирене - 100 г
  • бекон - 100 г или филе или друго подходящо
  • намазване
  • жълтък - 1 бр.
  • олио - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 1 ч.л.
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса;

Плоска тава покрита с хартия за печене и намазана с 1 с.л. олио;

Маята се разтваря в топлото мляко заедно със захарта и малко брашно. Оставя се много добре да шупне.

Пресява се брашното с бакпулвера и солта, прави се кладенче и в него се изсипват всички продукти за тестото, а накрая шупналата мая. Замесва се тесто до момента, в който не лепи по ръцете. Оформя се на топка и се поставя в леко намаслена купа с масло, за да втаса, за около 40 мин.

ПЪЛНЕЖ:

За пълнежа е необходимо филето да е нарязано на дребни кубчета. Сиренето се смачква или настъргва, добавя се крема сиренето и мекото масло. Разбива се до хомогенна маса.

Втасалото тесто се разточва върху подложка или върху плот леко намаслен с масло, за да не лепи. Разточва се на правоъгълник 60/40 см. Сместа за пълнежа се разпределя отгоре равномерно. С нож за пица се разрязва на 8 еднакви ленти - около 7 см всяка. Взима се една лента от тестото и се навива на руло. Поставя се в средата на тавата за печене върху леко намаслената хартия. След това се взима внимателно втора лента и се увива около рулото, така че краищата да съвпадат и леко се прищипват, за да не се разпадне питката по време на печенето.

Следват и другите ленти по същия начин.

Жълтъкът се смесва с олиото и прясното мляко и посредством четка се нанася върху питката. Отгоре се посипва щедро със сусам.

Пече се на 180 градуса до хубаво зачервяване. Ако по време на печенето отгоре започва да прегаря, се поставя лист алуминиево фолио.

Готовата изпечена слоеста питка се изважда и се оставя върху решетка, за да се охлади. Може да се разреже на тортени парчета, а може и да се отчупват парчета с желаната големина.

Източник: ilrai.bligspot.com

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: