Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Лесна сечена масленица със сирене

Лесна сечена масленица със сирене

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k23
Лесна сечена масленица със сирене
Снимка: Мария Симова
1 / 2
02/05/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
12
"Апетитна сечена масленица със сирене, заради която сме готови дори да станем рано"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • вода - 200 мл топла
  • прясна мая - 20 г
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 5 с.л.
  • брашно - около 600 г
  • масло - 100 г разтопено
  • сирене - 250 г
  • кисело мляко - 2 с.л. за намазване
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топлата вода, добавете захарта и разбъркайте, оставете за 10 минути на топло да се активира (шупне).

След което прибавете олиото, яйцата, постепенно добавяйте пресятото брашно смесено със солта, замесете меко тесто. Поставете тестото в купа, завийте и оставете настрани за 15 минути.

Върху набрашнен плот, премесете тестото и го разделете на 12 еднакви по размер оформени топчета. С помощта на точилка разтворете всяко топче на тънка кора с големината на десертна чиния.

Всяка кора мажете с разтопено масло, поръсвате със натрошено сирене и ги налагате една върху друга, като с помощта на пръстите леко притискате и разтваряте всяка поредна наложена кора.

Наслоената масленица поставете в намазана с масло тава с диаметър 30 см и с пръсти разтеглете, за да достигнат краищата и до стените на тавата.

С нож нарежете масленицата на малки ромбоиди или квадрати, завийте със стреч фолио и оставете да почине за още 15 минути.

След което намажете тутманика с разбитото кисело мляко и поръсете със сусам.

Поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете за около 30 минути, до златисто-кафяв цвят.

Лесната сечена масленица със сирене е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ivana Georgieva
Ivana Georgieva
Много вкусно! :)
02.05.2020 22:03