Начин на приготвяне
Разтворете маята в топлата вода, добавете захарта и разбъркайте, оставете за 10 минути на топло да се активира (шупне).
След което прибавете олиото, яйцата, постепенно добавяйте пресятото брашно смесено със солта, замесете меко тесто. Поставете тестото в купа, завийте и оставете настрани за 15 минути.
Върху набрашнен плот, премесете тестото и го разделете на 12 еднакви по размер оформени топчета. С помощта на точилка разтворете всяко топче на тънка кора с големината на десертна чиния.
Всяка кора мажете с разтопено масло, поръсвате със натрошено сирене и ги налагате една върху друга, като с помощта на пръстите леко притискате и разтваряте всяка поредна наложена кора.
Наслоената масленица поставете в намазана с масло тава с диаметър 30 см и с пръсти разтеглете, за да достигнат краищата и до стените на тавата.
С нож нарежете масленицата на малки ромбоиди или квадрати, завийте със стреч фолио и оставете да почине за още 15 минути.
След което намажете тутманика с разбитото кисело мляко и поръсете със сусам.
Поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете за около 30 минути, до златисто-кафяв цвят.
Лесната сечена масленица със сирене е готова.
Коментари