Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Сладко с бели череши

Сладко с бели череши

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Сладко с бели череши
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 4
28/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"Класическа рецепта за уникално вкусно сладко - едно допълнение към списъка с любими рецепти"

Необходими Продукти

  • бели череши - 2 кг
  • кафява захар - 1 кг
  • лимонена киселина - 1 ч.л.
  • ванилия - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измивам черешите и ги почиствам от дръжките и костилките. Задължително използвам ръкавици, защото пръстите се боядисват, но ако не разполагате с такива, нужно е само да накиснете ръцете в купа с топла вода и лимонтузу, за да се почистят (личен опит).

В голяма емайлирана тенджера редувам на слоеве череши и захар, като завършвам със захар и оставям за през нощта в хладилника - да пуснат черешите сок.

Оставям в хладилника и чинийка за проверка гъстотата на сладкото. След като сладкото заври, добавям ванилията, разбърквам и оставям да къкри на среден огън, докато капка изсипана върху охладената чинийка вече не се разтича.

Добавям лимонената киселина, разбърквам и оставям да поври още 1-2 минути. Отстранявам, разтърсвам леко съда - да се събере пяната в средата и отстранявам насъбраната се пяна със суха решетъчна лъжица.

Измивам и подсушавам бурканчетата за сладкото. Разсипваме го в сухите бурканчета, затварям и обръщам с капачката надолу, за да се запечатат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Благодаря Ви Даниелче! Никога няма да забравя първото си сладко от череши. Не можех да поставя лъжица в него, защото беше твърдо като смола. Човек цял живот се учи. Желая Ви успех!
02.03.2017 08:49
3
Даниела Русева
Даниела Русева
Любимо сладко! Ама това нещо с пробата с капката, да си призная, все трудно го уцелвам онзи момент и накрая става едно гъсто, друг път пък рядко. Трика със студената чиния не го знаех, благодаря! А сладкото ви изглежда много добре!
01.03.2017 20:11