Начин на приготвяне
Няма нищо по-хубаво от приятната разходка и пълна кошница с ароматни горски ягоди. Към дозата прибавих и малко от градинските.
Почиствам и измивам внимателно, за да не нараним нежния плод. Тъй като ягодите от градината са по-едри, тях нарязвам на парченца. Посипвам ги със захарта в подходящ съд (харесвам стъклената посуда) и прибирам в хладилник за едно денонощие.
Така плодовете отделят собствените ароматни сокове и не се налага да прибавяме вода. Както казваше моята баба, за вкусните неща се изисква търпение освен мерак.
На другият ден внимателно отделям плода с решетъчна лъжица. Изсипвам сиропа, който се е отделил в емайлиран съд. На бавен огън загрявам сместа, като разбърквам непрекъснато с дървена лъжица.
Никога не обирам пяната. Просто я потупвам от време на време с решетъчната лъжица. Този трик научих от старите тефтери с рецепти.
Варя 20 минути, след което махам съдаот котлона и оставям да изстине. Когато това стане, прибавям ягодите, разбърквам внимателно и отново загрявам на бавен огън. Сладкото се вари до желаната гъстота. Проверявам резултатът с лъжица, до образуване на пътечка от сиропа.
10 минути преди да отстраня съда от котлона, прибавям лимонената киселина.
Насипвам ароматното сладко в сухи затоплени бурканчета и обръщам с капачката на долу. Покривам с кърпа грижливо, за да изстиват постепенно.
* Държа да уточня, че количеството захар зависи от сладостта на плодовете. Уверявам Ви, че горските ягоди, както и домашните са много сладки, но тези от пазара са с различна сладост. Затова по преценка на Вашият вкус и плод може да подсладите допълнително.
Бабиното сладко от горски ягоди е готово.
Коментари