Начин на приготвяне
Накиснете сушените смокини в коняка и водата (ако не разполагате с такива, може да ползвате от сладко и тогава не е нужно накисване, пробвала съм и става хубаво и в двата варианта);
Пригответе гъст сироп от захарта и водата на среден огън и го оставете да поизстине;
Разбийте добре жълтъците със щипката сол и ги прибавете към захарния сироп, след това върнете на огъня, намален почти до минимум и без да спирате да бъркате, докато се трансформира във нежен крем. Важно е интензивното бъркане, за да не залепва и загаря кремчето, също така внимавайте да не се сгъсти прекалено);
Прехвърлете сместа в дълбока купа и оставете да изстине почти напълно;
Разбийте сметаната заедно с ваниловата захар и я прибавете на части при жълтъчения крем, бъркайки леко с лъжица или шпатулка до получаване на еднородна смес;
Изцедете смокините от течността и ги накълцайте на много ситно (може и да ги смелите). Ако ползвате сладко от смокини (цели), нарежете ги на малки парченца. Прибавете към сместа и разбъркайте лекичко.
Изсипете в правоъгълна форма за кекс или друг подходящ съд, като отдолу сложите прозрачно домакинско фолио, на което краищата да излизат от съда, за да можете да завиете и покриете добре отгоре. Така също ще ви е по-лесно после при изваждане и сервиране;
Поставете във фризер за няколко часа (5-6 минимум);
Преди сервиране го изкарайте от фризера 15 мин по-рано;
Сервирайте, като режете парченца с желаната от вас големина и полейте с горещ шоколадов сироп за контраст или с карамелен сос.