Начин на приготвяне
Измийте смокините и отрежете дръжките им. Надупчете ги на 4-5 места с дебела игла. Сложете ги да се сварят последователно в 3 отделни води за 4 минути във всяка. При смяната на водата ги слагайте за кратко в студена вода.
Отделно сварете сироп от 4 ч.ч. захар и 2 ч.ч. вода и пръчката канела. Сипете готовите смокини да се варят в него за около 20 минути.
Добавете останалата захар, леко разбъркайте до разтварянето й и снемете съда от котлона. Оставете да престои така до следващия ден.
Тогава го сложете отново да се вари до желаната от вас гъстота. Преди края разбъркайте с лимонената киселина и след минута отнемете от огъня.
Разсипете конфитюра от смокини с канела в затоплени сухи бурканчета. Затворете ги, след като конфитюрът изстине.
Коментари