Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шахматна торта от тефтера на мама

Шахматна торта от тефтера на мама

АнтоанетаАнтоанета
Новак
149333
Шахматна торта от тефтера на мама
Снимка: Антоанета
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
16
"Когато се изправите срещу такъв гросмайстор, признавате поражението, режете си второ парче торта и си записвате рецептата"

Необходими Продукти

  • Продукти за 2 блата
  • яйца - 8 бр.
  • брашно - 2.5 ч.ч.
  • захар - 2 ч.ч
  • олио - 1/2 ч.ч
  • сода - 2 ч.л.
  • какао - 2 с.л. за единия блат
  • за крема
  • прясно мляко - 1.5 л
  • захар - 3 ч.ч.
  • брашно - 13 с.л.
  • масло - 100 г
  • сладкарска сметана
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се разбиват със захарта. Добавят се и останалите продукти без какаото. Половината смес се изсипва в тава, покрита с хартия за печене, леко намазана с олио. Трябва да е покрито само дъното, хартията да е изрязана по него.

На останалата смес се добавя и какаото. По същия начин се сипва в тавичка, еднакъв размер с другата. Можете да разделите продуктите по равно и да забъркате блатовете един по един.

Пека в голяма тава, 28–30 см, в предварително загрята фурна. Без вентилатор на 180 до суха клечка (около 25 мин.)

Готовите блатове се изваждат малко да изстинат и се обръщат да се отлепят от хартията. След това с конец се режат през средата, за да станат 4 блата.

Изрязвате блатовете във формата на кръгове с различна големина. Започвате да ги редите в последователност бял–кафяв, така че да станат 4 блата един върху друг.

Крема: Млякото се слага да заври в тенджера. В купа се слага брашното и се разтваря с малко от топлото мляко, за да стане с консистенция на боза.

Добавя се захарта при млякото и като заври на тънка струйка се изсипва брашнената смес при постоянно бъркане. Така трябва да поври 5–7 минути при непрестанно бъркане.

След изваждане добавяте маслото. Слагате от крема между 4–та блата и покривате тортата. Разбивате сметаната и намазвате изстиналата торта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: