Тиквен флан

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Тиквен флан
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Обещаваме, че ще ви хареса, ние сме направо пристрастени към вкуса му"

Необходими Продукти

  • тиквено пюре - 400 г
  • яйца - 4 бр.
  • кондензирано мляко - 350 г
  • прясно мляко - 150 мл
  • портокал - сока от 1/2 портокал
  • ванилия - 1 бр.
  • захар - 1/2 ч.ч. (за карамела)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата и към тях прибавете останалите продукти, но без захарта. Разбъркайте всичко до получаване на хомогенна смес (важно е тиквеното пюре да е добре отцедено и гъстичко).

Карамелизирайте захарта с няколко капки вода до получаване на светъл или тъмен карамел, в зависимост от предпочитанията ви, като внимавате да не прегори и потъмнее прекалено, защото ще горчи.

Веднага разсипете карамела в огнеупорни или метални чашки, предварително приготвени, преценявайки количеството на сместа за флана. На мен ми излезнаха 8 чашки от по 200 мл. Изчакайте да поизстине и да се втвърди.

Изсипете във всяка формичка от сместа, без да пълните догоре, защото е възможно при печенето да се поиздуят малко.

Печете на 150 градуса на водна баня 1 час.

Сервирайте с бита сметана или поръсете с орехи.

Добър вариант е и да сложите орехова ядка във всяка чашка, върху карамела, преди да налеете сместа.

Аз този път не разполагах нито със сметана, нито с орехи, но ви гарантирам, че и така фланът е с много богат вкус и изискан вид.

Надявам се да ви хареса! :)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: