Начин на приготвяне
Разбийте яйцата и към тях прибавете останалите продукти, но без захарта. Разбъркайте всичко до получаване на хомогенна смес (важно е тиквеното пюре да е добре отцедено и гъстичко).
Карамелизирайте захарта с няколко капки вода до получаване на светъл или тъмен карамел, в зависимост от предпочитанията ви, като внимавате да не прегори и потъмнее прекалено, защото ще горчи.
Веднага разсипете карамела в огнеупорни или метални чашки, предварително приготвени, преценявайки количеството на сместа за флана. На мен ми излезнаха 8 чашки от по 200 мл. Изчакайте да поизстине и да се втвърди.
Изсипете във всяка формичка от сместа, без да пълните догоре, защото е възможно при печенето да се поиздуят малко.
Печете на 150 градуса на водна баня 1 час.
Сервирайте с бита сметана или поръсете с орехи.
Добър вариант е и да сложите орехова ядка във всяка чашка, върху карамела, преди да налеете сместа.
Аз този път не разполагах нито със сметана, нито с орехи, но ви гарантирам, че и така фланът е с много богат вкус и изискан вид.
Надявам се да ви хареса! :)