Начин на приготвяне
Тестото за този десерт е от типа на линцеровите. Брашното се пресява. Към него се прибавят захарта, солта и ваниловата захар. Добавят се олиото и киселото мляко. Замесва се тесто, което се оформя на топка. Покрива се с фолио и се поставя на студено в хладилника за около половин час.
Охладеното вече тесто се разстила на дъното на форма с откопчаващ се ринг. Използвах форма с диаметър 22 см. От краищата на тестото се оформя борд. Тестото се набожда с вилица и се поставя да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна около 25 минути.
За да се приготви плънката, първо се почистват и измиват ягодите. Половината от тях се пасират. Желатинът се накисва в шест супени лъжици вода.
След като набъбне се загрява на водна баня заедно със сока от половин лимон. Желатинът не трябва да завира. Към него на малки порции се прибавя ягодовото пюре.
Разбърква се добре и се маха от котлона.Оставя се да поизстине, ако е прекалено топла сместа. Охладената ягодова смес се разпределя върху изпечения блат.
Сладкишът се покрива с останалите ягоди. Ако са по-дребни не е необходимо да се режат. Важното е да се покрие целият сладкиш с ягоди.
Десертът се поставя в хладилника, за да се стегне за около 3-4 часа. Преди сервиране се поръсва с пудра захар.