Лек ягодов тарт

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
1k12k3k8k12
Лек ягодов тарт
Снимка: Албена Асенова
1 / 5
03/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Ето го най-вкусният летен десерт - ароматен и неустоим"

Необходими Продукти

  • За блата
  • брашно - 250 г
  • захар - 2 с.л.
  • сол - щипка
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • олио - 120 мл
  • кисело мляко - 3 к.л.
  • За плънката
  • ягоди - 700 г
  • захар - 2 с.л.
  • лимони - 1/2 бр.
  • желатин - 3 листа
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тестото за този десерт е от типа на линцеровите. Брашното се пресява. Към него се прибавят захарта, солта и ваниловата захар. Добавят се олиото и киселото мляко. Замесва се тесто, което се оформя на топка. Покрива се с фолио и се поставя на студено в хладилника за около половин час.

Охладеното вече тесто се разстила на дъното на форма с откопчаващ се ринг. Използвах форма с диаметър 22 см. От краищата на тестото се оформя борд. Тестото се набожда с вилица и се поставя да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна около 25 минути.

За да се приготви плънката, първо се почистват и измиват ягодите. Половината от тях се пасират. Желатинът се накисва в шест супени лъжици вода.

След като набъбне се загрява на водна баня заедно със сока от половин лимон. Желатинът не трябва да завира. Към него на малки порции се прибавя ягодовото пюре.

Разбърква се добре и се маха от котлона.Оставя се да поизстине, ако е прекалено топла сместа. Охладената ягодова смес се разпределя върху изпечения блат.

Сладкишът се покрива с останалите ягоди. Ако са по-дребни не е необходимо да се режат. Важното е да се покрие целият сладкиш с ягоди.

Десертът се поставя в хладилника, за да се стегне за около 3-4 часа. Преди сервиране се поръсва с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка: