Начин на приготвяне
Предлагам ви рецептата на известен класически тарт с ягоди и кадифен и нежен крем!
Това е известният тарт, който успява да превърне ягодовия сладкиш в едно изкушение с вариантите за пълнене от сметана или шоколад или както в случая - с варен крем и сметана.
Може би защото обичам плодова торта, тарта с ягоди и крем ми се струва наистина идеална за много поводи: свеж и бърз за приготвяне.
Десертът с ягоди идеален за неделя следобед, но също и като торта за рожден ден или за Деня на майката.
Мекият и деликатен крем с аромат на лимон ще обвие ягодите, за да стане още по-вкусен. Ще имате десерт с ягоди, който със сигурност ще бъде хит. Приготвяме основата на ягодов тарт.
Тестото за тарт обикновено се приготвя с брашно, мазнини, яйца и захар. Перфектен за много сладки и пикантни сладкиши - от бисквити, тарталети до штрудел, сладкишът с ягоди( горски плодове малини боровинки )може да се направи на ръка или с кухненски комбайн .
За да приготвите тарта с пресни ягоди, първо, трябва да приготвите тестото, което ще се съхранява в хладилника.
За основата в голяма купа смесете брашното и пудрата захар с голяма щипка морска сол. Направете кладенче и добавете виното, зехтина и ваниловия екстракт. Разбъркайте с помощта на вилица, като постепенно прибавяте брашното, докато се образува топка тесто. Тестото прехвърлете върху леко набрашнена повърхност и го омесете за няколко минути. След това увийте във фолио за свежо съхранение и го оставете в хладилника за 30 минути.
Върху добре набрашнена повърхност разточете тестото с дебелина 3 мм, увийте леко около точилката и го развийте върху 25 см форма за тарт с падащо дъно, разпределете тестото добре, като притискате внимателно.
Отрежете излишъка от тестото за пай и запълнете всички дупки (ако са се образували такива), с помощта на вилица надупчете основата, покрийте я с фолио за свежо съхранение и охладете във фризера за 1 ч 30 минути.
Загрейте фурната до 180°C.
Изпечете основата за тарта за 25 минути или до леко златисто.
Отделно разбийте с миксер жълтъците със захарта и щипка сол, докато се получи лек и пенест крем. Добавете кората на лимон и брашното, пресято с нишестето, и също добавете половината от млякото, от което ще извадите ваниловата шушулка (ако ползвате такава).
Смесете всичко и сложете сместа обратно в касерола с мляко (достатъчно голяма да побере крема) и оставете да заври на среден огън. Разбърквайте постоянно с телена бъркалка, докато получите гъст и кадифен крем.
Изсипете сварения крем в нисък и широк съд и покрийте със стреч фолио и оставете да изстине.
Когато кремът се охлади, добавете 100 мл разбита сметана към него и разбърквате. Ако нямате сметана, не се притеснявайте, че ще пропуснете да я добавите, достатъчно вкусен крем имаме и без нея!
Вариантите са два за този вкусен крем, така че изберете кой ви харесва повече!
Завършете ягодовия тарт.
След като основата се охлади, я поставете върху подноса за сервиране. Напълнете я цялата с лимоновия крем догоре.
Обелете ягодите и ги нарежете на филийки. Можете да да използвате резачка за яйца: по този начин всички филийки ще бъдат с еднакъв размер и ще имате наистина перфектен и неустоим ягодов тарт!
Да ви е сладко!
Коментари