Начин на приготвяне
За направата на кълнове най-напред трябва да се сдобиете с възможно най-малко обработвана пшеница. Шансът кълновете да се получат с такава, която се продава на пакети в магазините, е минимален. За препоръчване е да си купите насипна от т.нар. здравословни магазини.
Измиваме много добре житото и разделяме в два буркана. Използваме количество колкото да покрие дъната им. Допълваме с вода колкото да покрие зрънцата плюс един-два пръста. Пускаме по две-три зрънца от калиевия перманганат на буркан. Използването му не е задължително, с цел убиваме на всички паразити е.
По-добре първо го изсипете върху салфетка, за да избегнете евентуално разсипване. Не пипайте с ръце! Разбъркваме внимателно с дървена лъжица докато се разтвори и водата добие много бледо розов цвят. Прибираме бурканите на тъмно.
На следващия ден изхвърляме водата и измиваме. Използвайте цедка, за да не се разсипят семената. Отцеждаме много добре и оставяме. След няколко часа, в зависимост от температурата в стаята (колкото по-топло е, толкова по-бързо покълват), ще забележите как зрънцата вече са се пропукали и малките кълнчета вече поникват.
Измивайте сутрин и вечер внимателно. Когато достигнат 1-2 см вече са готови за консумация. Приберете и съхранявайте в хладилник не повече от 2-3 дни, така също ще забавите процеса на покълване.
Този лесен начин може да използвате и за бобови растения и почти всички неслузести растения.
Житните кълнове в буркан са изключително полезни.