Начин на приготвяне
Рибата почистваме хубаво и махаме глави, перки и опашки. Измиваме я редим в тава, а ако рибата е много голяма, я режем на едри парчета.
Изсипваме един пакет морска сол върху нея и оставяме на хладно да предстои за 2-3 часа. Измиваме я и в тенджера под налягане слагаме ветрило на дъното (за варене на пара) и изсипваме рибата.
Добавяме подправките и сипваме 2 чаши олио и 1 чаша оцет докато се покрие цялата риба. Осоляваме на вкус. Варим в тенджерата под налягане за 1.5 - 2 часа (ако е голяма рибата).
След като се свари и леко поизстине, взимаме буркани и внимателно редим всяко парче риба, за да се запазят цели.
Притискаме леко колкото е възможо, за да напълним рибните буркани. Варим за капачка 15 минути. Рибата става изключително вкусна и се съхранява дълго време.
Може да се направи салата Ропотамо, като се използва маринованата риба.
Речната риба в буркан за зимата е готова.