Начин на приготвяне
Почистете артишока от няколко пласта външни твърди листа, за да остане крехката сърцевина. Не изрязвайте дръжките, а ги обелете докато стигнете до по-светлата част, която също се яде. Отрежете 1-2 пръста от върха. Накиснете във вода с лимон, за да не потъмняват.
Накълцайте лука на много ситно, а чесъна ламинирайте на тънки филийки. Хамона нарежете на малки кубчета.
Загрейте зехтин на среден огън, толкова количество, колкото да покрие дъното на тенджерката. Запържете първо лука за около 3-4 минути, след това добавете чесъна, а накрая и хамона.
Сипете двете лъжици брашно и бъркайте две минути, след което налейте бялото вино. Моментално ще се образува кашичка.
Започнете да наливате водата малко по малко, бъркайки, докато се получи рядка каша. Натрошете вътре кубчето бульон и прибавете отцедените добре артишоци и нарязани на четвъртинки. Захлупете с капак и оставете да ври на среден огън 10 минути.
Махнете капака и сложете всички подправки, след което отново захлупете и оставете още 10-12 минути като увеличите малко огъня.
Забележка: Внимавайте със солта, добре е да опитвате, за да не се пресоли ястието, понеже хамонът е солен, както и кубчето бульон. Листата от артишока може да не изхвърляте, а да си направите полезна отвара или чай.
Коментари