Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Артишок с хамон

Артишок с хамон

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Артишок с хамон8 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Артишок с винен сос и късчета Хамон - усещате ли аромата на средиземноморска романтика"

Необходими Продукти

  • артишок - 7 бр. свеж
  • хамон - 120 г
  • лук - 1/2 глава
  • чесън - 4 скилидки
  • брашно - 2 с.л.
  • бяло вино - 80 мл
  • розмарин - на вкус
  • мащерка - на вкус
  • бял пипер - на вкус
  • куркума - 1 щипка
  • дафинов лист - 1 бр.
  • сол
  • бульон - 1 бр. смесен
  • вода - 800 мл
  • лимонов сок - вода за накисване на артишока
  • зехтин - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете артишока от няколко пласта външни твърди листа, за да остане крехката сърцевина. Не изрязвайте дръжките, а ги обелете докато стигнете до по-светлата част, която също се яде. Отрежете 1-2 пръста от върха. Накиснете във вода с лимон, за да не потъмняват.

Накълцайте лука на много ситно, а чесъна ламинирайте на тънки филийки. Хамона нарежете на малки кубчета.

Загрейте зехтин на среден огън, толкова количество, колкото да покрие дъното на тенджерката. Запържете първо лука за около 3-4 минути, след това добавете чесъна, а накрая и хамона.

Сипете двете лъжици брашно и бъркайте две минути, след което налейте бялото вино. Моментално ще се образува кашичка.

Започнете да наливате водата малко по малко, бъркайки, докато се получи рядка каша. Натрошете вътре кубчето бульон и прибавете отцедените добре артишоци и нарязани на четвъртинки. Захлупете с капак и оставете да ври на среден огън 10 минути.

Махнете капака и сложете всички подправки, след което отново захлупете и оставете още 10-12 минути като увеличите малко огъня.

Забележка: Внимавайте със солта, добре е да опитвате, за да не се пресоли ястието, понеже хамонът е солен, както и кубчето бульон. Листата от артишока може да не изхвърляте, а да си направите полезна отвара или чай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Благодаря ,Ели :) И на мен ми е любимо и затова реших да го споделя. Незнам доколко успях да го докарам на вид този път, но ми се искаше да запаля хората да си го приготвят и да видят колко е лесно и вкусно. :)
10.04.2017 12:11
Елена Стефанова Йорданова
Елена Стефанова Йорданова
Едно от любимите ми ястия с артишок:)Чудесна рецепта:)
10.04.2017 10:18
2