Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Агнешко месо»Печено агнешко»Агнешки бут с карамелизирани лукчета

Агнешки бут с карамелизирани лукчета

Мария ДоеваМария Доева
Помощник Готвач
844742863
Агнешки бут с карамелизирани лукчета2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Рецепта за истински заклети гастрономи и една от най-вкусните комбинации, на които сме попадали Знаете с какво върви..."

Необходими Продукти

  • агнешки бут - 1 бр. (1.2 - 1.4 кг)
  • краве масло - 125 г
  • мащерка - 1 връзка прясна
  • мента - 1/2 връзка прясна
  • чесън - 1 глава
  • свински бузи - 200 г (бекон)
  • лук - 2 глави
  • червено вино - 250 мл
  • краве масло - за намазване на бута
  • сол
  • червен пипер
  • пипер меланж - на вкус
  • за заливката
  • кисело мляко - 1/2 кофичка
  • сух джоджен - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • за карамелизираните лукчета
  • арпаджик - 300 г (шалот)
  • краве масло - 100 г
  • зехтин - 30 мл
  • бренди - 100 мл
  • балсамов оцет - 100 мл (тъмен)
  • сол
  • пипер меланж - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото го намазваме хубаво с масло и в него втриваме подправките – сол и пипер, червен пипер, мащерка и мента. С помощта на остър нож по повърхността на месото правиме малки разрези и бутът го шпиковаме със скилидките чесън.

На дъното на тава за печене поставяме нарязания на едро лук, свинските бузи, нарязани на парчета, сипваме червеното вино и малко вода. Бутa го поставяме отгоре и го печеме около 1 час и 45 минути на 170°С, покрит с фолио.

Фолиото го отстраняваме и бутa го заливаме със сместа от киселото мляко, джодена и червения пипер. Печеме още 15 минути на 220°С.

Лукът го запържваме хубаво в маслото и зехтина. След това наливаме брендито и го оставяме да се изпари. Добавяме балсамовия оцет, овкусяваме със сол и пипер меланж и след още 5 минути го оттегляме от огъня.

Месото го разпределяме в подходящи чинии и го гарнираме с карамелизираните лукчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: