Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с домашни продукти

Козунак с домашни продукти

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Козунак с домашни продукти
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 5
16/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
65 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
110 мин.
Порции
3
"Когато приготвяте козунак само с най-пресните домашни продукти, просто няма как да не се получи съвършен"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр. (домашни)
  • прясно мляко - 360 мл (домашно)
  • захар - 300 г
  • прясна мая - 42 г
  • сол - щипка
  • масло - 100 г
  • мас - 60 г (домашна)
  • олио - 40 мл
  • брашно - 1150 г
  • стафиди - 1/2 пакетче
  • лимон - 1 бр.
  • ванилия - 3 бр.
  • ром - 1 ч.л.
  • продукти за намазване
  • жълтъци - 2 бр.
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • филирани бадеми
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Продуктите ви трябва да са на стайна температура, а млякото - топло, но не горещо, да ви трае пръстът.

Активирайте маята с малко захар, мляко и брашно.

Разбийте яйцата с захарта и останалото мляко, добавете и кората на лимона (само жълтата част).

Пресейте брашното и замесете меко лепкаво тесто, стопете маста с маслото и започнете да вмъквате по малко.

Намазнете обилно плота с олиото и разпъвайте и свивайте тестото, така, докато се усвои всичката мазнина.

Готовото тесто намажете с олио и покрийте, сложете да втаса в топло помещение.

Намажете формите от фолио за кекс (обли с дупка) и поръсете с малко брашно. Оформете фитили, като сложите от стафидите, които сте накиснали предварително с бренди, коняк или ром.

От три фитила оплетете плитка, сложете в три от формите или две зависи колко са големи.

Сложете оформените козунаци да втасат, след което намажете с разбитите жълтъци с мляко и олио, поръсете с бадеми и захар. Печете в загрята фурна на 170 градуса за около 35 - 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: