Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Домашна вита баница с масло

Домашна вита баница с масло

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Домашна вита баница с масло
Снимка: Мария Симова
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Ще ви признаем за истински кулинари само когато приготвите домашна вита баница с масло"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • яйца - 3 бр. (отделете единият жълтък)
  • сол - 1 с.л. равна
  • захар - 1 с.л.
  • прясно мляко - 300 мл
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • олио - 6 с.л.
  • суха мая - 1 пакетче
  • брашно - около 700 г
  • сирене - 300 г за поръсване
  • масло - 100 г разтопено за намазване
  • масло - 50 г на кубчета за отгоре
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От продуктите за тестото замесете меко тесто, като продуктите трябва да са били на стайна температура, а млякото леко затоплено.

Оставете тестото на топло да удвои обема си. Разделете втасалото тесто на 8 равни части оформени на топки, намажете ги с малко олио (за да не хванат кора) и оставете да се отпуснат за 15 минути.

Намазнете работния плот с малко олио, разточете с помощта на точилка всяко топче поотделно и последователно, като мажете с разтопеното масло и поръсвате равномерно с натрошено сирене.

Навивате ги на руло и подреждате в кръг в предварително намаслена тава, като започнете от средата към стените и (като охлюв).

Оставете оформената вита баница да увеличи обема си за около 30 минути, намажете я с предварително разбития жълтък с 1 с.л. олио, разпределете кубчетата масло отгоре и печете в предварително загрята на 150 градуса фурна за 10 минути докато се издуе, а после увеличете градусите на 180 до готовност и приятен загар.

Домашната вита баница с масло е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
512
41
30
20
10
Дай твоята оценка: