Начин на приготвяне
От продуктите за тестото замесете меко тесто, като продуктите трябва да са били на стайна температура, а млякото леко затоплено.
Оставете тестото на топло да удвои обема си. Разделете втасалото тесто на 8 равни части оформени на топки, намажете ги с малко олио (за да не хванат кора) и оставете да се отпуснат за 15 минути.
Намазнете работния плот с малко олио, разточете с помощта на точилка всяко топче поотделно и последователно, като мажете с разтопеното масло и поръсвате равномерно с натрошено сирене.
Навивате ги на руло и подреждате в кръг в предварително намаслена тава, като започнете от средата към стените и (като охлюв).
Оставете оформената вита баница да увеличи обема си за около 30 минути, намажете я с предварително разбития жълтък с 1 с.л. олио, разпределете кубчетата масло отгоре и печете в предварително загрята на 150 градуса фурна за 10 минути докато се издуе, а после увеличете градусите на 180 до готовност и приятен загар.
Домашната вита баница с масло е много вкусна.