Еклери с карамел

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Еклери с карамел1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
15-20 бр.
"В живота на всеки човек идва момент, в който престава да мисли за калориите и се отдава на ядене на вкусни еклери с карамел"

Необходими Продукти

  • масло - 100 г
  • брашно - 120 г
  • захар - 2 с.л.
  • яйца - 2 броя
  • сол - 1 щипка
  • за карамеления сироп
  • захар - 250 г
  • коняк - 2 ч.л.
  • сметана - 2 с.л гъста
  • сладолед - 400 г ванилов, за пълнене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете в съд на котлона водата, маслото, захарта и солта. Щом всичко заври, сипете брашното наведнъж и бъркайте интензивно и търпеливо. Когато се заформи хомогенно тесто, прехвърлете го в купа и оставете да изстине.

След това непрекъснато бъркайте и добавяйте едно по едно яйцата, като след всяко разбивате добре. Щом се получи еластично тесто, значи е готово.

Сипете тестото в шприц със среден накрайник и шприцовайте еклерчетата върху голяма тава с хартия за печене. Ако се получат връхчета, загладете ги с влажен пръст, за да не загорят при печене. Сложете ги да се изпекат за 15-20 минути в загряна на 220 градуса фурна.

Не отваряйте фурната, а щом са готови, изключете и оставете да се охладят в нея, като леко отворите врата. След това махнете от тавата еклерите и ги оставете напълно да се охладят.

След това внимателно пробийте дъното на еклерчетата с тънък накрайник на шприца или поша. Напълнете го със размекналия се сладолед (оставете го за 30 минути в хладилника преди работата с него). Напълнете еклерите и работете бързо, за да не се разтопи сладоледа.

За карамеления сироп, карамелизирайте в съд на котлона захарта и добавете при непрекъснато бъркане коняка и сметаната. Снемете от котлона. Полейте еклерите с карамеления сироп и сложете на хладно за известно време, преди да поднесете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
54
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Дани
Дани
А колко бързо трябва да ги изядем? Изобщо имаме ли време за соса?След като е напълнен, сладоледа спира ли да се топи? За еклери поднесени с топка сладолед съм чувала, ама за еклери пълнени само със сладолед...?
11.01.2015 03:37
Светлана
Светлана
Та за какво количество вода ставаше въпрос? Наистина има много неточни и непълни рецепти........
23.05.2013 11:43
Лиляна
Лиляна
Та колко вода да сложа,нещо не ми е ясно............
23.05.2013 11:15