Начин на приготвяне
Картофите ги измиваме и ги слагаме да се варят. Варим около 25-30 минути. Копривата я измиваме и попарваме във вряща вода. Аз я държах около 5 мин. След като я махнем, задължително я изцеждаме много хубаво.
Лука го обелваме и нарязваме на много ситно. Слагаме го в нагорещено кокосово масло да се запържи до златисто. През това време с помощта на нож наситняваме копривата. Добавяме я към лука, разбъркваме и добавяме вода - 1 ч.ч. На бавен огън готвим около 15-20 мин.
След като са позастинали картофите, ги обелваме. Лукът с копривата трябва също да позастинат преди да направим сместа за картофените кюфтета.
Намачкваме много добре картофите с ръчна преса. Добавяме към тях копривата, яйцата, сиренето и магданоза, отново намачкваме. Трябва много добре да се объркат.
След като сме готови добавяме и подправките - сол, куркума и чесъна. Отново трябва добре да объркаме. Подготвяме си тавичка, в която ще ги запечем. Аз сложих кухненско фолио, но вие ако имате хартия за печене, можете да ползвате нея.
Оформяме от сместа кюфтета с помощта на разтопено кокосово масло, за да не залепва сместа по ръцете ни.
Големината и формата я направете както ви харесва. Задължително оставете сместа или оформените кюфтета около 30-40 мин, за да могат овесените ядки да се раздуят, така няма да се разпаднат след като ги изпечете.
Аз ги пекох около 30-35 минути на 170 градуса без вентилатор на два пъти, като ги обърнах един път след като се запекоха отдолу. От тази смес излизат около 30-32 бр. кюфтета.