Начин на приготвяне
Приготвяне на еклерите:
В подходящ съд слагаме водата и маслото да заврат. Когато това стане добавяме брашното НАВЕДНЪЖ и разбъркваме с дървена лъжица, докато тестото се обедини и се получи гладко и без бучки, като през цялото време разбъркваме енергично. Когато тестото се получи добре отдръпваме съда от котлона и оставяме тестото да се охлади за 15-20 минути.
След това добавяме яйцата едно по едно, като след всяко яйце разбъркваме добре, докато напълно се усвои в тестото. Когато вече тестото ни е готово с помощта на шприц (или лъжица) оформяме еклерите върху предварително застлана с хартия за печене тава.
Печем еклерите във фурна без вентилатор на 200 градуса за 30 минути, като по време на печенето не отваряме вратата на фурната. Когато се опекат ги нареждаме в подходящ съд и ги пълним с крем.
Приготвяне на масления крем:
Слагаме млякото на котлона да заври. През това време в подходящ съд разбиваме яйцата, заедно със захарта. След това добавяме брашното и разбъркваме добре.
Когато млякото заври на тънка струя към него добавяме яйчената смес, като това става при непрекъснато бъркане. Когато кремът се сгъсти добавяме маслото и ванилената захар и разбъркваме до пълното разтопяване на маслото.