Начин на приготвяне
Подготвяме си първо картофите, за да не губим време. Обелваме ги, измиваме и в купа ги нарязваме на едри парчета. Овкусяваме ги с подправките, добавяме пресования чесън и ситно нарязания копър. Разбъркваме добре и ги прехвърляме в йенска тава. Слагаме водата и маслото, нарязано на малки парченца, на различни места. Затваряме тавата и печем на 180 градуса за 30-40 минути (колкото да станат рибата и сосът).
За тестото смесваме брашното със солта и разбитото яйце. При непрекъснато бъркане добавяме и бирата – в началото може да се образува пяна. Целта ни е да получим кремообразно и рядко тесто за панировката. Оставяме настрана, докато приготвим рибата.
Измиваме добре филетата със студена вода и ги оставяме за кратко да се поизцедят. Когато течността е вече отекла, ги подсушаваме допълнително. Нарязваме рибата на средно големи парченца. Нареждаме ги на дъска и ги поръсваме със сол и черен пипер. Обръщаме ги и пак овкусяваме. Всеки къс овалваме набързо в брашно и оставяме всички в купа/чиния за момента. (pо желание можем да сготвим филетата цели и да сервираме по едно на порция, вместо да ги правим на хапки – така е и по-бързо).
В сгорещена мазнина пържим рибата, като всяко оваляно в брашно парче топваме в тестото и слагаме в тиган/тенджера. След минутка-две обръщаме и пак държим за толкова време. Изваждаме панираните филета върху кухненска хартия /вестник, за да се отцедят от мазнината/.
Докато рибата се пържи, приготвяме и соса. Наситняваме киселите краставички и лукa, яйцето настъргваме. Към тях добавяме майонезата и киселото мляко, подправяме. Разбъркваме много добре (ако искаме сосa да е малко по-лек, използваме половината майонеза – 100 г, и увеличаваме количеството на кисело мляко.)
Панираната риба поднасяме топла заедно с картофките и соса в кошничка от маруля, за да не се разлива по чинията.