Gotvach.bg»Рецепти»Палачинки»Катми»Катмичките на баба

Катмичките на баба

Dora GrozevaDora Grozeva
Помощник Готвач
1071k4239312
Катмичките на баба3 / 3
05/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
130 мин.
Порции
6
"ОТ баба сме ги научили, на всички искаме да разкажем за тях"

Необходими Продукти

  • вода - 1.3 л
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • сода за хляб - 1 щипка
  • захар - 1 ч.л.
  • мая - 1/2 кубче (42 г) за хляб
  • сол - 1.5 - 2 с.л
  • брашно - за смес с гъстота на боза
  • масло - 200 г за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топлата водичка се прибавят последователно всички продукти. Разбъркват се /най-добре с ръка/ до гладка течност с гъстота на боза.

Затваря се в съда и се оставя за около час да втаса на топличко. Разбърква се в по-голям съд, защото при втасването увеличава доста обема си.

Готовата шупнала смес се разбърква добре, преди да започне да се пече. В добре загрят сач или тиган, леко намаслен, се изсипва с черпак, като се разлива по щялата повърхност на съда, в който ще печем.

На умерена температура печем от едната страна, докато се получат дупчици по цялата повърхност на катмата и се отлепя от тигана - до златисто.

Обръщаме и от другата страна и печем до златист загар. Вадим катмата и докато е още топла, мажем обилно с маслото. Така продължаваме до изпичане на цялото количество.

Катмите могат да се консумират натурални само с масло, а който обича - със сирене, с кашкавал, със сладко, с шоколад или комбинирано солено и сладко...

Катмичките на баба са чудни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Карина Жекова
Карина Жекова
Ох, че вкусни катмички... с удоволствие бих ги опитала!
12.05.2017 15:03
5
1
Покажи всички подкоментари