Начин на приготвяне
В топлата водичка се прибавят последователно всички продукти. Разбъркват се /най-добре с ръка/ до гладка течност с гъстота на боза.
Затваря се в съда и се оставя за около час да втаса на топличко. Разбърква се в по-голям съд, защото при втасването увеличава доста обема си.
Готовата шупнала смес се разбърква добре, преди да започне да се пече. В добре загрят сач или тиган, леко намаслен, се изсипва с черпак, като се разлива по щялата повърхност на съда, в който ще печем.
На умерена температура печем от едната страна, докато се получат дупчици по цялата повърхност на катмата и се отлепя от тигана - до златисто.
Обръщаме и от другата страна и печем до златист загар. Вадим катмата и докато е още топла, мажем обилно с маслото. Така продължаваме до изпичане на цялото количество.
Катмите могат да се консумират натурални само с масло, а който обича - със сирене, с кашкавал, със сладко, с шоколад или комбинирано солено и сладко...
Катмичките на баба са чудни!
Коментари