Начин на приготвяне
За направата на този крем най-напред ще е необходимо да се приготвят 10 бр. празни купички, а може да ползвате и кофички от кисело мляко.
Сока от компота е добре да е светъл. В малка тенджерка на огъня се слага сока от компота да загрее. Ароматизира се с ванилията и се оттегля.
В друг съд се слага да загрее прясното мляко със захарта, от което се отделя една чашка. Бърка се непрекъснато, като се прибавя пудингът, предварително разтворен с отделеното.
Желатинът се залива с една чашка студена вода и се оставя да набъбне за 5-6 минути, а след това се втечнява на водна баня. Към двете горещи смеси се добавя по 1/2 от разтопения желатин.
В отделни купички се разсипва от всяка смес по 150 мл. Оцветяват се по следния начин: сок – лилаво, мляко – лилаво; сок синьо – мляко синьо; сок - зелено, мляко - зелено и т.н.
В кексова форма се сипва първо лилавият сок и се оставя за 10-15 минути да стегне във фризера. След лилавия сок се слага лилавото мляко и отново се оставя във фризера да стегне. Сега е ред на синия сок и фризер, а след това синьо мляко – фризер. Редуват се така – до края на оформяне на дъгата.
Докато изчаквате времето, през което стяга във фризера всяка следваща смес, може следващите смеси да започнат да стягат, макар и да са на стайна температура. Можете за кратко в микровълновата да затоплите всяка за 10 секунди, не повече.
Готовия крем оставете в хладилника за 3-4 часа, за да се охлади и докато стегне добре. Тогава може да се нареже на порции.
Коментари