Начин на приготвяне
Първо обработваме филето, като отстраняваме кожата му и всички жилки и мазнини.
Приготвяме три дълбоки чинии. В една сипваме брашното с набухвателя. В другата разбиваме едно по едно яйцата яйцата и овкусяваме с шипка сол. В третата чиния слагаме галетата, смесена с настъргания пармезан и семената от сусам.
Подправяме със сол и черен пипер, чилито, капваме и малко зехтин. Разбъркваме до получаване на хомогенна смес.
Приготвяме плоска тава с хартия за печене, намазана със зехтин.
Овалваме всяко парченце месо първо в брашното, след това в яйце и накрая в сместа с галета.
Подреждаме филенцата в тавата и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса 18-20 минути. Изваждаме ги и ги оставяме да се охладят.
За салатата почистваме спаначените коренчета. Измиваме ги добре и ги бланшираме за 5 минути във вряща подсолена вода. Желателно е да не ги преваряваме, за да се усети хрупкавият привкус. Шокираме ги под студена вода, за да прекратим процеса на варене и ги отцеждаме в гевгир.
Счукваме скилидката чесън в хаванче с малко сол. Прибавяме на тънка струйка зехтина и разбъркваме енергично. Подправяме с лимоновия сок.
Заливаме охладените спаначени коренчета със сместа. Гарнираме ги с магданоз и запечени бадемови ядки.
Сервирайте филенцата върху канапе от спаначената салата. Гарнирайте с резенче лимон и зелена маслина.
Съвет: Винаги купувайте сурови ядките и ги запичайте в домашни условия. Независимо дали ще ги консумирате сурови или запечени ги накисвайте предварително във вода от вечерта.