Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Италианска пита

Италианска пита

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1125k
Италианска пита1 / 2
08/06/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
150 мин.
Порции
5-6

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г бяло
  • мая - 1/2 пакетче суха
  • вода - 250 мл хладка
  • мед - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • лук - 2 стръка зелен
  • сирене - 150 г натрошено
  • подправки - фино скълцан микс от магданоз, копър, розмарин, мащерка или босилек
  • мак - 1 суп. л.
  • зехтин - 3 с.л.
  • розмарин - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в хладката вода заедно с меда, малко захар и 1-2 с.л. брашно. Покрийте и оставете да шупне за 15-20 минути. Останалото брашно пресейте в подходящ съд, добавете маята, содата и замесете постепенно и продължително тестото.

Ако лепне, добавете още малко брашно и когато се хомогенизира, доомесете с 2 с.л. зехтин. Готовото тесто оформете на топка и го оставете да втаса в подмазнена купа, покрита с кърпа за около час.

Смесете добре скълцаните пресни зелени подправки, маковото семе с дребно накълцания лук и заедно със сиренето, объркайте всичко към втасалото тесто. Прехвърлете го в голяма намазнена тава.

По повърхността с обратната страна на вилицата направете вдлъбнатини, намажете със зехтин отгоре и поръсете с пресен розмарин. Оставете отново да втаса за 30 минути, покрито с кърпа.

След това сложете италианската пита да се изпече в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 30 минути на средно ниво на фурната. Щом добие хубав златист цвят, изключете фурната и оставете италианската пита да изстине на отворена врата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
53
41
31
20
10
Дай твоята оценка: