Начин на приготвяне
Започваме с динята. Нарязваме около 5 ч.ч. (общо около 1 л) диня, като отстраняваме семките. Слагаме я в тенджерка и поръсваме със захарта. Оставяме я да си отпусне сока за около 30 мин.
В едната чаша със студена вода слагаме двете лъжици нишесте да се разтвори с разбъркване. Слагаме тенджерата с динята на среден котлон да кипне, добавяме с разбъркване нишестето, намаляваме котлона и бъркаме още 3 мин.
Отстраняваме от котлона, добавяме ванилията, разбъркваме внимателно и оставяме да се охлади. Едновременно с това разтваряме две пакетчета желатин в другата чаша със студена вода и изчакваме да набъбне за около 30 мин.
След това слагаме на водна баня да се затопли, като отстраняваме преди да е завряла течността с желатина. Оставяме настрани да се охлади.
Когато сместа с динята и тази със желатина се охладят ги смесваме и разбъркваме внимателно.
Изсипваме сместа в подходяща форма за замразяване (аз импровизирах като използвах продълговати пластмасови кутии от опаковки от бисквитки) и веднага нареждаме с леко притискане нарязаните на полумесеци обелени кайсии и плодчетата черна боровинка.
Когато така приготвеният плодов сладолед е достатъчно студен, за да се сложи във фризера, увиваме формите със стреч фолио и слагаме в камерата да замръзнат (желателно е поне за няколко часа).
Изваждаме ги от формите точно преди консумация, нарязваме ги на правоъгълни или триъгълни форми и забождаме с дървени клечки за сладолед.
Поради използването на желатин, сладоледа не става на корав лед, а е с много приятна текстура. Именно затова е много подходящ както за възрастни, така и за малки деца, без да се притеснявате, че може да ги заболи гърлото след консумация.
Уникалният плодов сладолед на клечка е готов.
Коментари
Поздрави!
:)