Перфектните картофени кюфтета на фурна

ЗорицаЗорица
Гуру
975
8k
4k
3k
6
15/02/2018
"Перфектните картофени кюфтета са ароматни, със сос и приготвени на фурна. Вижте как"
Приготвяне20 мин.
Готвене20 мин.
Общо40 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
147 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо983 156
  • Преглеждания за месеца9813
  • Преглеждания за седмицата3294
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4.9 от 5
  • Сготвена147

Необходими Съставки

* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Картофите измийте хубаво и с нож направете лек разрeз във формата на кръг по кората в средата им (в най-тясната част) и сварете във вода до готовност. Обелете лесно, като издърпвате като чорапчета кожата им от разреза.

Намачкайте, като прибавите към тях маслото, киселото мляко, настъргания на ренде кромид лук, солта и смлените подправки (кимион, черен пипер, чубрица, синап, копър). Добавете двете хубаво разбити яйца и отново разбъркайте старателно сместа.

За да оформя перфектните картофени кюфтенца, аз използвам метални рингове за курабии. Пълня ги хубаво с картофената смес, като упражнявам лек натиск, за да е по-плътна консистенцията, увивам всеки напълнен ринг в стреч фолио и прибирам във фризера да замръзнат за няколко часа (а може и да си ги оставите за няколко дни).

Замръзналите картофени кюфтета изваждам внимателно от формите, потапям първо в сместа от разбитите на пяна две яйца, след това в галетата, пак в яйцата и нареждам в тавичка върху предварително намазана с олио хартия за печене.

Запичам около десет минути на средна решетка, включен вентилатор и предварително много добре загрята фурна на 250 градуса, а след това обръщам с помощта на щипка и оставям да се запекат за още 10 минути.

За топинга млякото се разбива с майонезата, добавя се копъра, синапа, пресованата скилидка чесън, счуканите орехи и сол на вкус. Разбърква се хубаво и се поднася в купичка или чашка заедно с картофените кюфтенца.

Рейтинг

5 36
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Kristine Tenova
Kristine Tenova
11.04.2020 12:44
харесва ми, че не са пържени, по-здравословно е
3
0
Gabriela
Gabriela
06.03.2019 11:23
Страхотни са всички вкъщи много ги харесаха ♥♥
13
0
Зорица
Зорица
06.03.2019 14:33
Благодаря ви, че сте ги приготвили! Много се радвам, че са ви харесали. :)
12
0
Грис Халва
Грис Халва
24.02.2019 11:12
Може ли да се приготвят, без да се замразяват ?
12
2
Зорица
Зорица
25.02.2019 10:36
Може, разбира се. Но така си запазват формата, а и аз обикновено правя по-голямо количество и замразявам, за да имам по всяко време под ръка.
19
0