Начин на приготвяне
Първо изпечете почистените чушки и ги смелете.
В голяма тава, на огън на дърва, загрейте олиото и прибавете цялото количество печени и смлени червени чушки, запържете до сгъстяването им.
Добавете предварително изварено доматено пюре и смлените моркови, разбъркайте много добре и варите на слаб огън за няколко минути до получаване на гъста, еднородна маса.
Прибавете настъргания чесън, ситно нарязания магданоз и оставете да поври при непрекъснато бъркане.
Когато при бъркане с дървената лъжица остава празна (т.е. да се вижда дъното на тавата) пътека, лютеницата ви е готова, свалете тавата от огъня, посолете и поръсете с черен пипер и кимион на вкус и разбъркайте отново.
Разпределете лютеницата в добре измити и подсушени буркани и ги затворете. Сварете бурканите за 15 минути след като заврят.
Стара, но изпитана рецепта от моята свекърва, но вкусът е гарантиран!
Трудоемка е и изисква помощници, но има ли по-вкусна лютеница от тази приготвена вън на двора, на дървен огън с цялото домочадие наоколо, очаквайки вкусната домашна едросмляна лютеница на прабаба!
Опитай непременно и нашата лютеница на фурна или този домашен айвар.