Начин на приготвяне
За да стане по-бързо лютеницата, използвам предварително приготвено и сгъстено доматено пюре.
Предварително опичаме чушките и патладжана. Обелваме ги и ги почистваме от семките. Дозата им е в печен, а не в суров вид.
С машинка за кайма смиламе продуктите. Така се получават по-едро смлени.
Прибавяме доматеното пюре, сол и захар на вкус. Изливаме мазнината и варим лютеницата около 20-30 мин.
Продуктите са претърпели вече обработка, затова не им трябва много време, а толкова, колкото да се смесят ароматите.
Насипваме в сухи бурканчета, които стерилизираме за около 7-8 мин.
Лютеницата придобива невероятен ароматм ако продуктите се изпекат на огън и се свари на огън. Тогава придобива лек опушен аромат.