Начин на приготвяне
Мидите се почистват добре с телена четка, измиват се със студена вода и се слагат в тенджера, заливат се с водата, виното, прибавят се дафиновите листа, зърната пипер и настърганата лимонова кора. Слага се морската сол.
Варят се на тих огън под похлупак, докато се отворят черупките, прехвърлят се в съд със студена вода, за да се охладят (като водата, в която са врели, не се изхвърля). Мидите се отцеждат в гевгир и ядките се почистват от черупките.
Запазете си няколко черупки за декорация при поднасянето! Разсолът се приготвя, като се загрява зехтинът (или олиото), разбърква се и се налива 1 ч.ч. от мидения бульон.
Отстранява се от огъня и се прибавят наситнената скилидка чесън, узото и лимоновият сок. Подправя се със сол на вкус и смлян черен пипер. Кромидият лук се обелва и нарязва на ивици, копърът се нарязва на ситно.
В предварително измит и попарен с вряла вода буркан се налива малко разсол, слага се ред мидени ядки, резени кромид лук, копър, разсол, миди и така, докато продуктите свършат.
Бурканът се затваря плътно и се оставя в хладилник поне за 12 часа да се овкусят мидите. Поднасят се като салата или предястие.
Пият се с узо, узаки, ракия, мастика, водка, бира, бяло вино и най-важното - в добра компания!
Мидите разсол в буркан са много вкусни.
Коментари
Поздрави :)