Gotvach.bg»Рецепти»Морски дарове»Мезета»Миди разсол в буркан

Миди разсол в буркан

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Миди разсол в буркан5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Мидички с мирис на моренце - за мастиката идеалното мезенце!"

Необходими Продукти

  • миди - 1 кг с черупки
  • бяло вино - 2 ч.ч.
  • вода - 2 ч.ч.
  • дафинов лист - 2 бр.
  • морска сол - 2 с.л. едра
  • копър - 1 връзка
  • черен пипер - 10 зърна
  • узо - 50 мл
  • зехтин - 1 ч.ч. (или олио)
  • чесън - 1 скилидка
  • лимонова кора - от 1 лимон, настъргана
  • лимонов сок - на 1 лимон
  • черен пипер - 1 ч.л. смлян
  • лук - 1 глава кромид
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Мидите се почистват добре с телена четка, измиват се със студена вода и се слагат в тенджера, заливат се с водата, виното, прибавят се дафиновите листа, зърната пипер и настърганата лимонова кора. Слага се морската сол.

Варят се на тих огън под похлупак, докато се отворят черупките, прехвърлят се в съд със студена вода, за да се охладят (като водата, в която са врели, не се изхвърля). Мидите се отцеждат в гевгир и ядките се почистват от черупките.

Запазете си няколко черупки за декорация при поднасянето! Разсолът се приготвя, като се загрява зехтинът (или олиото), разбърква се и се налива 1 ч.ч. от мидения бульон.

Отстранява се от огъня и се прибавят наситнената скилидка чесън, узото и лимоновият сок. Подправя се със сол на вкус и смлян черен пипер. Кромидият лук се обелва и нарязва на ивици, копърът се нарязва на ситно.

В предварително измит и попарен с вряла вода буркан се налива малко разсол, слага се ред мидени ядки, резени кромид лук, копър, разсол, миди и така, докато продуктите свършат.

Бурканът се затваря плътно и се оставя в хладилник поне за 12 часа да се овкусят мидите. Поднасят се като салата или предястие.

Пият се с узо, узаки, ракия, мастика, водка, бира, бяло вино и най-важното - в добра компания!

Мидите разсол в буркан са много вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
517
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#234934
Потребител#234934
Как може да съхранят маринованите миди в буркана за 5 - 6 месеца, може ли някой да каже нещо?!
11.07.2019 10:27
Зори
Зори
В момента имам в хладилника миди, които приготвих преди 20 дни и все още са с чудесен вкус. Повече от това време не съм ги държала, просто защото се изяждат светкавично.
Поздрави :)
09.07.2017 18:51
2
Божидар Аврамов
Божидар Аврамов
kolko vreme izdarjat v hladilnika
09.07.2017 08:52
1