Начин на приготвяне
Използвам здрави и по-едри кайсии. Измивам и подсушавам плодовете.
Разрязвам кайсиите на половинки и отстранявам костилките им. Запечатвам кайсиите върху нагрята плоча, скара или грил-тиган, от двете страни, докато се получат резки. След това ги оставям да изстинат.
Запичам бадемовите /или лешникови/ ядки в сух тиган, като ги разклащам от време на време, до златисто. Стривам ги на едро. Стривам и бисквитите на едри трохи.
За пълнежа смесвам сметаната с бисквитите, ванилията, меда и коняка, разбърквам добре. Нарязвам на ситно листата мента и ги добавете към пълнежа. Разбърквам добре.
С лъжичка напълвам половинка запечена кайсия с неустоимо вкусния пълнеж, поръсвам с ядките и захлупвам с друга половинка кайсия.
Идват ви неочаквано гости - бърз плодов десерт, който ще очарова всички вас.
Можете да използвате и други плодове, според сезона - праскови, круши, едри ягоди, ябълки, сини сливи, към които прибавям в запичането карамфил.