Мариновани шпроти

БарфиБарфиНовак
20/06/2012
"Перфектното мезе за водка или ракия трябва да престои поне 5 дни в хладилник, затова да не се мотаем, а да почваме да го приготвяме "
Порции4-5
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо8 612
  • Преглеждания за месеца60
  • Преглеждания за седмицата7
  • Рейтинг4.3 от 5

Необходими Съставки

  • шпроти - 1 кг сурови
  • олио - около 500 мл
  • оцет - около 500 мл
  • сол - морска
  • дафинов лист - 2 - 3 броя
  • лук - 2 глави
  • магданоз - 1 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хубаво измийте и почистете шпротите. Подредете ги в подходящ съд, като ги осолите хубаво с морска сол. Сложете капак и поставете съда в хладилника за 24 часа.

На следващия ден измийте рибата и я накиснете за 1 час във вода. Отцедете я добре от водата и я залейте с оцета, който трябва да покрие шпротите.

Оставете рибката да престои около 1 час, след което пак я отцедете. Започнете отново да я подреждате в съда, като между рибките подреждайте шайби лук, дафинов лист, скълцан магданоз. Залейте шпротите с олио, което трябва да покрие рибата).

Така наредената риба покрийте с капака и приберете в хладилник за 5 дена. След това маринованите шпроти могат да се консумират. Отлично мезе са за водка или ракия.

Рейтинг

5 4
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар