Начин на приготвяне
За приготвянето на сладоледа ни е необходима голяма купа, в която сипваме кондензираното мляко, сметаната и ванилията.
Разбиваме с миксер, като не прекаляваме, за да не се пресече - около 5 минути са достатъчни. В момента, в който започне да се сгъстява я прехвърляме в подходящ съд /аз използвам металните форми за хляб/. Покривам ги със стреч фолио и поставям във фризера за 4 часа.
През това време обелваме внимателно бананите, като запазваме по-широката част от обелката. Тя ще ни бъде подложката за сервиране.
Бананите трябва да са твърди, за да не се разкапят при топлинната обработка. Нарязваме ги на резени и поставяме в тиган със загрято масло и захар.
Карамелизираме ги за около 2-3 минути и отстраняваме от огъня. След като се охладят подреждаме парченцата в банановата обелка и ги поставяме за около 15 минути във фризера.
Изваждаме охладения плод с натуралната подложка, добавяме по две топки от сладоледа, заливаме със сладкото, поръсваме с натрошени запечени лешници и маково семе.
Съвет: Ако карамелизирате повече от плодовете ги подредете в обелката, пъхнете ги във фризера и така винаги ще имате готов десерт под ръка, когато имате неочаквани гости. Сглобяването е лесно, щом и сладоледът е във фризера.