Начин на приготвяне
В касерола се изсипват прясното мляко, сметаната и захарта. Поставят се на умерен котлон сместа да се сгорещи без да завира.
През това време се накисват 7 г желатин в 30 мл вода, оставя се за около 5-10 мин. След това се стопява на водна баня, оставя се настрана.
След като е сгорещена достатъчно сметаната към нея се прибавя разтопеният желатин, ванилията, разбърква се. Оставя се да се охлади до стайна температура.
Черешите се почистват от костилките.
Поставят се в касерола заедно със захарта и лимоновия сок и се поставят на умерен котлон да заврят за около 10 мин.
Времето се измерва след завиране на сместа. Свалят се от котлона и се пасират до гладък сос. Прецеждат се през фина цедка.
Докато се варят черешите се натопяват другите 7 г желатин в студена вода за 5-10 мин. След това се стопява на водна баня и се прибавя към готовия черешов сос.
Охладената сметана се налива в подходяща чаша под наклон, подпира се в тавичка с домакинска хартия и се оставя в хладилник, докато стегне, може да се ползва и фризер.
След като панакотата е стегнала окончателно се налива охладеният черешов сос. Отново се поставя в хладилник, докато напълно е стегнала сместа. При поднасяне се гарнира със свежа мента.
Източник: I sapori di casa
Черешовата панакота е готова.