Начин на приготвяне
Нарежете на много дребно пилешкото филе и с ножа леко го накълцайте. Нарежете и лука на ситно. Сгорещете половината от олиото и добавете в него месото и лука.
Задушете за 2 минути и прибавете измитият и отцеден ориз, червеният и черният пипер, чубрицата и наситненият магданоз, солта и сока от половин лимон. Разбъркайте и задушавайте още 5 минути, след което махнете сместа от огъня.
Нарежете кайсиите на ивички. Вземете лозовите листа. Ако ползвате пресни предварително ги бланширайте.
Във всяко листо поставете по една лъжичка от готовата плънка и поръсете с парченца сушени кайсии.
Завийте сармичките и ги подредете в съд от йенско стъкло. Залейте ги с топла вода. Поръсете със сол и останалата мазнина.
Захлупете с капака и сложете съда във фурната. Включете на 180 градуса и гответе около 35-40 минути.
По желание при сервиране полейте сармите с млечен сос, приготвен от кисело мляко, копър, чесън и зехтин.