Начин на приготвяне
Много пъти съм казвала, че обичам странните и нетипичните комбинации. Като например лозови сарми със сини сливи – хем леко сладички, хем леко киселички, не само от вкуса на сливите, а и от зелевата чорба, в която се варят. Приготвят не много по-различно от стандартните сарми, а са с изключително интересен вкус.
Да пристъпим към рецептата:
Морковите, лукът и целината се нарязват на ситно. Лукът и морковите се запържват в сгорещената мазнина. Добавя се целината, разбърква се и се оставя да се задуши.
Сушените домати се нарязват на ивички и се добавят към зеленчуковата смес. Овкусява се с червения пипер и чубрицата.
Разбърква се и се прибавя измитият ориз. Разбърква се и леко се запържва. Налива се гореща вода и се вари се докато оризът набъбне – около 5 минути.
Магданозът се реже на ситно. Прибавя се към сместа. Разбърква се. Плънката се сваля от котлона и се оставя настрана леко да се охлади. Подправя се със сол и черен пипер.
Сушените сливи се режат на половини. Не е необходимо да ги киснете предварително, тъй като при варенето след това ще набъбнат достатъчно.
Плънката се разпределя в лозовите листа и се завиват сарми, като във всяка се слага и по половин слива.
Подреждат се в тенджера и се заливат със зелевия сок. Варят се на тих огън докато останат на мазнина – около 40 минути.
Поднасят се с млечен сос.