Начин на приготвяне
Обелени и измити, картофите се настъргват с едрото ренде и през гевгир се премиват. Отцеждат се и с ръце се изстискват добре, след което се слагат в купа и се добавят леко разбити с вилица двете яйца. Поръсва се с подправките и се разбърква.
На котлона се загрява олиото в тиган с диаметър 20 см, добре е да е с незалепващо покритие.
Картофената смес се разстила с лъжица и се заглажда като се притиска добре. Ще забележите, че отстрани започва бързо да се запича.
Захлупва се с капак и се пече на по-слаб огън. Щом пататникът се е зачервил по края добре, върху тигана се поставя голяма плоска чиния и с нейна помощ, пататникът внимателно се преплъзва върху нея, ако ви е по-лесно, може да се обърне в нея. С помощта на друга чиния се връща отново в тигана, като се обръща да се изпече и от другата страна.
Изпича се от двете страни по 7-8 минути. Не рискувайте с изваждането на пататника с шпатула, лъжица или вилица, тъй като може да се наруши целостта му.
Най-лесният начин е да захлупим отново тигана с чиния и бързо да обърнем в нея пататника.
Гарнирано с кисело мляко със стрита скилидка чесън и настъргано сирене, това картофено изкушение си го бива и зиме и лете.