Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Пататник»Пататник, гарниран с кисело мляко

Пататник, гарниран с кисело мляко

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Пататник, гарниран с кисело мляко
Снимка: Даниела Русева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
2
"Една класическа рецепта за пататник, който е приготвен толкова вкусно, че просто не можем да устоим!"

Необходими Продукти

  • картофи - 4 - 5 бр.
  • лук - 1 бр.
  • яйца - 2 бр.
  • галета - 1 с.л.
  • сол - 3 щипки
  • червен пипер - 2 щипки
  • черен пипер - 2 щипки
  • риган - 2 щипки
  • джоджен - 2 щипки
  • олио - 50 мл
  • за гарниране
  • сирене - 100 г
  • кисело мляко - 200 г
  • чесън - 1 скилидка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелени и измити, картофите се настъргват с едрото ренде и през гевгир се премиват. Отцеждат се и с ръце се изстискват добре, след което се слагат в купа и се добавят леко разбити с вилица двете яйца. Поръсва се с подправките и се разбърква.

На котлона се загрява олиото в тиган с диаметър 20 см, добре е да е с незалепващо покритие.

Картофената смес се разстила с лъжица и се заглажда като се притиска добре. Ще забележите, че отстрани започва бързо да се запича.

Захлупва се с капак и се пече на по-слаб огън. Щом пататникът се е зачервил по края добре, върху тигана се поставя голяма плоска чиния и с нейна помощ, пататникът внимателно се преплъзва върху нея, ако ви е по-лесно, може да се обърне в нея. С помощта на друга чиния се връща отново в тигана, като се обръща да се изпече и от другата страна.

Изпича се от двете страни по 7-8 минути. Не рискувайте с изваждането на пататника с шпатула, лъжица или вилица, тъй като може да се наруши целостта му.

Най-лесният начин е да захлупим отново тигана с чиния и бързо да обърнем в нея пататника.

Гарнирано с кисело мляко със стрита скилидка чесън и настъргано сирене, това картофено изкушение си го бива и зиме и лете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: