Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса; Кръгла форма с ринг, намаслена и покрита с хартия за печене.
В купа се поставят яйцата и захарта и с миксер се разбиват до побеляване. Добавя се заквасената сметана, зехтинът, ванилията и солта. Разбиват се само докато се комбинират съставките. През сито се прибавя брашното и бакпулверът.
Разбива се леко с миксер, докато се смесят продуктите.
Половината от кайсиите се разрязват на големи кубчета, а другите - на половинки.
Половината от сместа се изсипва във формата за печене, отгоре се разпределят на случаен принцип кайсиите кубчета, залива се с останалата смес, заглажда се и се поставят половинките кайсии, но с хлътналата си страна нагоре - в кръг. Ако не са достатъчно, се добавят още малко кайсии. Посипват се с малко кафява захар.
Пече се на 180 градуса за около 40-45 мин без вентилатор. Когато е готов и изпечен плодовият сладкиш, се изважда и се оставя да се охлади за около 20 мин и се изважда от формата. Охлажда се напълно.
Заливка:
Останалите кайсии се поставят в блендер или пасатор със захарта и се смилат на пюре.
Готовият сладкиш се посипва с малко пудра захар, реже се на тортени парчета и се залива със заливката от смлени кайсии.
Лесната торта с кайсии е готова.
Източник: Sally`s baking
Забележка: Непретенциозен сладкиш, на който може да му се добавят ядки отгоре, например филиран бадем или лешник, не е задължително да се направи кайсиев сос, сладкишът е достатъчно сочен и влажен.
Оригиналната рецепта е с ягоди, но поради липса на такива в момента го направих с кайсии. Може и да се приготви с праскови или друг свеж плод.
Коментари