Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Тарт»Лесна торта с кайсии

Лесна торта с кайсии

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Лесна торта с кайсии
Снимка: marcheva14
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Прияла ви се е домашна тортичка? Определено трябва да се спрете на тази рецепта"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • захар - 120 г
  • заквасена сметана - 200 г
  • зехтин - 100 мл
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • брашно - 260 г
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • сол - 1/4 ч.л.
  • кайсии - 350 г
  • кафява захар - за поръсване
  • пудра захар - за поръсване
  • Кайсиева заливка
  • кайсии - 400 г
  • захар - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса; Кръгла форма с ринг, намаслена и покрита с хартия за печене.

В купа се поставят яйцата и захарта и с миксер се разбиват до побеляване. Добавя се заквасената сметана, зехтинът, ванилията и солта. Разбиват се само докато се комбинират съставките. През сито се прибавя брашното и бакпулверът.

Разбива се леко с миксер, докато се смесят продуктите.

Половината от кайсиите се разрязват на големи кубчета, а другите - на половинки.

Половината от сместа се изсипва във формата за печене, отгоре се разпределят на случаен принцип кайсиите кубчета, залива се с останалата смес, заглажда се и се поставят половинките кайсии, но с хлътналата си страна нагоре - в кръг. Ако не са достатъчно, се добавят още малко кайсии. Посипват се с малко кафява захар.

Пече се на 180 градуса за около 40-45 мин без вентилатор. Когато е готов и изпечен плодовият сладкиш, се изважда и се оставя да се охлади за около 20 мин и се изважда от формата. Охлажда се напълно.

Заливка:

Останалите кайсии се поставят в блендер или пасатор със захарта и се смилат на пюре.

Готовият сладкиш се посипва с малко пудра захар, реже се на тортени парчета и се залива със заливката от смлени кайсии.

Лесната торта с кайсии е готова.

Източник: Sally`s baking

Забележка: Непретенциозен сладкиш, на който може да му се добавят ядки отгоре, например филиран бадем или лешник, не е задължително да се направи кайсиев сос, сладкишът е достатъчно сочен и влажен.

Оригиналната рецепта е с ягоди, но поради липса на такива в момента го направих с кайсии. Може и да се приготви с праскови или друг свеж плод.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Качвам още една снимка на същата рецепта "Лесна торта с кайсии," но сега е със сини сливи. Наближава есента и е подходящо да се приготви и с този вкусен плод Усеща лека киселинност на сливите, свеж и ароматен.
26.08.2017 00:50
1
1