Начин на приготвяне
Сложете захарта за карамела заедно с 1/3 ч.л. вода в подходяща купичка на котлона. Бъркайте, докато получите светъл карамел. Изсипете го в подходяща тавичка (диаметър 26 см) и оставете настрани.
Разтопете маслото. Разбийте яйцата със захарта. Добавете маслото, разбъркайте. Прибавете киселото мляко. Смесете брашното с бакпулвера и ванилената захар. Сложете при яйчената смес и разбъркайте.
На дъното на тавичката с карамела наредете кайсиите, разделени на две. Поставете и 5-6 почистени от костилките череши. Покрийте с тестото.
Отгоре подредете останалите череши, след като сте махнали костилките им.
Печете в предварително загрята фурна, на 180°С до готовност (около 20 мин). Проверете с клечка дали е готово.
Извадете сладкиша и оставете да се охлади. Смесете заквасената сметана със сладкото. Не бъркайте много да не се втечни.
Изстиналия блат срежете на две части с помощта на остър нож и конец.
Между двата блата поставете сметановия крем. Отгоре трябва да бъде частта с кайсиите.
Поставете плодовата торта в хладилник за три часа.
Плодовата торта с кайсии и череши е готова.